Manifest inicial Referèndum Sí o Sí

Des del 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt fins al 10 d’abril de 2011 a Barcelona, vora un milió de catalans de 554 municipis, vam poder votar en la Consulta sobre la Independència. Organitzada per desenes de milers de voluntaris, els catalans vam poder votar sense demanar ni esperar el permís del govern espanyol, perquè la democràcia i el dret d’autodeterminació no necessiten de cap permís, s’exerceixen.

La Consulta va demostrar que la voluntat d’independència és majoritària al nostre país, i es va acordar com a objectiu estratègic, aprovat al Consell Plenari de la Coordinadora Nacional de la Consulta el 24 d’octubre de 2009 a Arenys de Munt, que s’impulsés la convocatòria d’un referèndum nacional d’independència amb caràcter vinculant. Aquest objectiu va ser assumit pel conjunt del catalanisme polític, i en les passades eleccions del 25 de novembre, la ciutadania va expressar un clar mandat democràtic perquè es celebri ara aquest referèndum.

Des de la humilitat, però també des de la satisfacció d’haver impulsat i coordinat a nivell nacional la Consulta sobre la Independència que, en diferents onades, van organitzar desenes de milers de voluntaris d’arreu del país i va donar a conèixer a nivell internacional la voluntat d’independència del poble català, coincidim a dir que els compromisos polítics d’aleshores ençà són motiu d’esperança, més quan el President de la Generalitat es va comprometre a celebrar el referèndum “sí o sí”. Per tant, encara que pugui ser suspès per part del govern o els tribunals espanyols, el referèndum s’ha de mantenir i celebrar igualment, perquè la democràcia està per sobre del que pugui dir l’Estat espanyol.

Ara bé, els objectius polítics s’han de concretar, i mig any després del 25N, encara no es coneix ni la pregunta ni la data de celebració del referèndum. Dues qüestions que ja no poden demorar-se més en el temps per arribar a l’11 de setembre de 2014 com a Estat independent, per la greu situació econòmica que pateix el país, pels permanents atacs a la nostra identitat, cultura i llengua i per la pressió que determinats sectors antidemocràtics exerceixen, amb la voluntat de bloquejar la celebració del referèndum.

És per això que aplegats de nou per aportar la nostra visió en aquest moment crucial,  demanem:

  1. Que el Parlament de Catalunya faci públiques i oficials la pregunta i la data del referèndum vinculant abans del proper 13 de setembre de 2013.
  2. Que el referèndum es celebri amb o sense permís de l’Estat espanyol abans del 31 de maig de 2014.

Barcelona, maig de 2013.