Ni un pas enrere cap a la independència!

Els i les representants municipals sotasignats de la CUP-Poble Actiu, tant del mandat actual com d’anteriors, davant les negociacions que s’han estat duent a terme de manera intensiva durant aquests dies, volem fer arribar al conjunt de l’independentisme, i al poble català en el seu conjunt, les valoracions i consideracions següents:

Després de les eleccions del 27 de setembre de 2015 en què es va aconseguir una majoria independentista al Parlament de Catalunya, i després que aquest aprovés la Resolució I/XI del 9 de Novembre on s’establien els acords de desconnexió amb l’Estat espanyol i l’annex amb les mesures socials més urgents en coherència amb el mandat popular expressat a les urnes, s’ha fet evident la urgència d’arribar a un acord polític sobre el Pla de Xoc Social, el Pla de Ruptura Democràtica i el Procés Constituent. Un acord que faciliti la investidura i que permeti la formació del govern de la Generalitat de Catalunya per poder iniciar la desconnexió amb l’Estat espanyol de manera immediata.

Demanem a ambdues formacions polítiques (Junts pel Sí i la CUP-CC) que siguin molt conscients que en aquests moments el futur d’aquest país està en bona part a les seves mans i que per tant siguin dignes de l’esperança d’aquest poble i de totes aquelles persones que al llarg de la història d’aquest país han deixat la vida defensant-ne la dignitat i la llibertat.

Demanem generositat, flexibilitat i empatia. Demanem mirar més enllà de nosaltres mateixos i recordar a tantes i tantes persones que han protagonitzat aquests darrers anys les manifestacions més multitudinàries que es recorden. El suport social ampli a la independència i a la República Catalana al qual hem arribat és un bé col·lectiu que hem de preservar i fer créixer encara més; i que de cap de les maneres s’hauria de posar en perill ni dilapidar per manca de l’esforç polític necessari.

El procés independentista és i ha estat oportunitat i motor de canvi. Només cal veure la transformació del mapa polític d’aquests anys. Sabem que el camí cap a la independència comportarà un aprofundiment de la democràcia i una possibilitat real de dur a terme conquestes socials rellevants. És el moment on tot és possible i cal fer un esforç màxim perquè es pugui fer efectiva aquesta oportunitat. Cal que el procés no s’aturi, cal passar pantalles i seguir avançant. Cal acompanyar l’acció institucional amb la mobilització i protagonisme populars.

Els resultats del 27S, a més, han donat a la CUP-CC l’oportunitat de tenir un paper decisiu en la construcció de la República Catalana. Cal aprofitar aquesta força per introduir-hi un alt contingut transformador de les estructures socials i econòmiques al servei de les classes populars i respectuoses amb el territori. Cal aprofitar aquest paper decisiu per garantir fermesa en aquest procés d’alliberament, que no hi haurà passes enrere. Cal aprofitar aquest paper per abordar les emergències socials i ambientals més punyents que patim i frenar les polítiques d’empobriment de la majoria. I cal aprofitar aquest paper decisiu per iniciar un procés constituent de base popular per aconseguir la màxima implicació i participació democràtica en la construcció de la nova república.

Demanem que aquest horitzó il·lusionant, i la concreció de les passes a fer per avançar, marquin el debat i no pas els atacs i la bel·ligerància a la que hem assistit en aquesta etapa post 27S. I és que això només aconsegueix enfortir l’enemic polític i debilita el procés de construcció de la República Catalana independent.

El món ens mira però també la resta dels territoris que conformen els Països Catalans. Parts de la nostra nació han endegat moviments importants de recuperació democràtica, nacional i social; sent, evidentment, sensibles a l’evolució que prengui el moviment independentista al Principat de Catalunya. No podem decebre’ls.

A nivell local, aquests dies molts ajuntaments estem aprovant mocions de suport a la declaració del Parlament del passat 9 de novembre. Un suport que ja ha tingut resposta en forma d’amenaces i pressions per part de la judicatura i altres poders de l’Estat. No acabaríem d’entendre el sentit d’aquest compromís municipal si aquesta declaració i el Parlament que l’ha aprovada tinguessin data de caducitat pel proper 10 de gener.

Rebutgem, per tant, la possibilitat d’haver d’anar a unes eleccions avançades el mes de març vinent, una eventualitat que considerem molt negativa per diferents raons:

a) Les eleccions del mes de març com a conseqüència d’una manca d’acord polític, representarien l’anul·lació de les eleccions del 27 de setembre, que van ser convocades, com sabem, amb caràcter plebiscitari i constituent. Representarien també l’anul·lació de les declaracions i acords de l’inici de la legislatura i en conseqüència serien l’expressió de la liquidació de la voluntat popular.

b) Representarien, com a conseqüència, el retorn al marc autonòmic i la impossibilitat de construir la República Catalana, pel fet que, del resultat de les noves eleccions, que serien evidentment de caràcter simplement autonòmic, difícilment se’n traurien conseqüències polítiques que permetessin desenvolupar una línia de treball clara d’orientació independentista com a conseqüència d’un mandat popular formulat explícitament, com ho va ser el 27 de setembre.

c) Oferirien – gratuïtament – l’oportunitat de reforçament de l’espanyolisme, una tendència que sortiria beneficiada fruit de la proximitat amb les eleccions espanyoles precedents.

d) Les eleccions del mes de març podrien, fins i tot, desestabilitzar i afeblir el suport social i polític a l’opció independentista pel seu caràcter estrictament autonòmic. Un fet que obriria la possibilitat d’una dispersió d’aliances fora de l’independentisme i en el camí del reforçament de les “terceres vies”, facilitant la representació dins l’arc parlamentari de forces polítiques de la dreta catalana més espanyolista, actualment arraconades i extraparlamentàries, i de nous pactes amb l’Estat espanyol.

Pels qui ja no hi són
Pels lluitadors i lluitadores incansables
Pels nostres fills i filles, néts i nétes
NI UN PAS ENRERE CAP A LA INDEPENDÈNCIA

Font: Ni un pas enrere cap a la Independència!